Roeren, opscheppen, overgieten, malen, vullen en gladstrijken. Kinderen genieten intens van het spelen met het speciale zachte zand in de Zandkamer in Almere. De eerste zandkamer van Nederland. 

 

Een Zandkamer is een kamer waar volop gespeeld en geëxperimenteerd kan worden met zand. Heel fijn zacht wit zand. Spelen met het zand kan natuurlijk met de handen maar bijvoorbeeld ook met duurzaam, onbreekbaar en deels antiek keukengerei, zoals trechters, vergieten, zeef, knoflookpers en de meest uiteenlopende soorten lepels, schepjes en bakjes en bekers. Spelen met zand geeft rust en ruimte.

In het midden van de sfeervolle zandkamer staat een grote zinken teil met zand. Daaromheen staan manden, bakjes en kommen die ook met zand gevuld zijn. Het is bijzonder kinderen te zien experimenteren met zand. Ze verdelen het over houten eierdopjes, ze gieten het over van een theepotje in een vaasje, malen het door een koffiemolen en ze laten het door hun vingers glijden. 

In de ruimte is plek voor fantasie en creativiteit.  Het 'harde werken' van de kinderen, de toewijding en het doorzettingsvermogen bij het spelen kent hier geen grenzen. 

 

Sensopathisch spel
Kinderen tot een jaar of vijf kunnen zich overgeven aan het vrije sensopathische spel en in hun eigen tempo experimenteren. Sensopathisch spel gaat om zintuiglijke beleving. Vaak is dit spel rustgevend en kunnen kinderen terwijl ze bezig zijn allerlei gebeurtenissen en emoties verwerken. Daarnaast oefenen ze de motoriek. Als hier bij het overgieten zand gemorst wordt geeft dat niets. “Spelen zonder direct duidelijk doel is heerlijk. Wij als volwassenen hebben meestal een doel voor ogen, voor die kinderen is dat niet vanzelfsprekend. Onbelangrijk. Je ziet dat zij hun eigen impulsen en ideeën volgen. Creatief zonder instructies, zonder tijdsdruk en zonder hulp”, zegt Van der Weide. Deze open manier van spelen waarbij de uitkomst een verrassing is, prikkelt de fantasie. Het nodigt de creativiteit uit, waardoor ook de cognitieve vaardigheden op speelse wijze ontwikkelen.
Zelfs dreumesen, die soms amper kunnen staan, kunnen in de zandkamer eindelijk zelf wat ze hun ouders in de keuken zien doen. Dat gaat met enorme toewijding en enthousiasme, ze oefenen ongestoord diverse vaardigheden. 

Zandkamer, ook voor ouders. Juist voor ouders!

Even helemaal weg uit de drukte. Alleen kijken naar je kind. Stil genieten van het kinderspel. De sfeer in de zandkamer nodigt ouders te kijken, te observeren en oog te hebben voor de interesses van hun kind. Misschien zelfs bewust in- en uit te ademen en te genieten van het moment. Waarnemen hoe de kinderen ontdekkingen doen, hoe ze leren. Wie weet wordt er een heerlijk bakje zandkoffie of zandsoep aangeboden. Sommige ouders ontdekken zelf het rustgevende effect van zandspel. 

 

De zandkamer; een plek om te zanden, te blijven hangen, pauzeren en spelen.

De Zandkamer is een speciale speelruimte bij De Vrije SpeelRuimte in de Almeerse Muziekwijk. De kamer is geïnspireerd en gemaakt naar het idee van het SpielRaum-Strandgut in Berlijn door Ute Strub - voor kinderen van ca. 1,5 tot 5 jaar samen met hun (groot)ouders. Kleine dagopvanggroepen zijn ook welkom. 

Kom ook!
Kijk voor actuele openingen  de agenda.

Voor kinderdagverblijven die met een groepje langs willen komen, zal de zandkamer in overleg de deuren openen.

Koop entreekaarten

Wil je zeker zijn van een plekje in de Zandkamer, koop dan vooraf je entreekaarten.

Dit kan via 0621689070 of [email protected]

Kijk hier voor de tarieven.

Fotocredits: o.a. Femke Weberink