Maak thuis je eigen zandkamer


Kinderen die langere tijd achter elkaar zelfstandig spelen! En dat niet alleen, ze spelen ook nog eens rustig en tevreden. Het kan echt. Ik zie het bijna altijd als er kinderen in de Zandkamer zijn. Heb je wel eens gehoord van de magie van het spelen met zand? (link naar andere blog). Het geeft rust; rust voor je kind en rust voor jou. Ik gun dit iedereen en het mooie is; je hoeft er niet per se voor naar de Zandkamer. Wil je thuis ook zanden? Lees hier hoe je in je eigen huis een eigen Zandkamer maakt. Of anders een Zandkamerhoekje.
 
Een aantal jaar geleden: Ik loop binnen bij de dierenwinkel. Een vriendelijke medewerker vraagt mij of ze mij kan helpen. Ik informeer naar badzand. De dame vraagt mij of het voor vogels of voor knaagdieren is. Voor kinderen, zeg ik. Verbaasd kijkt ze me aan. Als ik over mijn idee vertel, is ze razend enthousiast en niet veel later verlaat ik de winkel met zo’n 70 kilo fijn zacht wit zand. Het avontuur kan beginnen. 
 
Wat heb je thuis nodig 
·       Een paar kilo badzand voor knaagdieren 
·       Een teil 
·       Een lap stof 
·       Onderbroekenelastiek 
·       Keukengerei 
·       Eventueel een matrasovertrek met elastiek in de rand 
 
Low budget: alleen het badzand en het elastiek zal je moeten kopen, de rest heb je vaak al in huis. Neem een oud gordijn als lap stof, trek je keukenkastjes open en leef je uit. Wil je het liever niet uit je eigen keuken halen, ga dan snuffelen bij de kringloopwinkel en leef je creatief uit! Bekijk wat je allemaal kunt gebruiken om met zand te spelen? 
 
Bepaal zelf hoe groot je het wil aanpakken. Als je eerst eens het effect van ‘zanden’ wil verkennen, investeer dan niet meteen in 70 kilo badzand. Een bak, een teil, een grote kom, alles is goed als er maar een paar kilo zand in past. Het elastiek knoop je om de teil heen. Vervolgens leg je er een lap stof op de bodem, die ongeveer 10 - 20 centimeter over de rand hangt. Dat is afhankelijk van de grootte van de teil. Hoe kleiner, hoe minder overhang je nodig hebt. 
 
Kiep het badzand op de lap stof, de loshangende randen van de stof kun je over het elastiek heen hangen en dan onder het elastiek door naar boven duwen. Als je de teil na het spelen wil opruimen kan je de lap stof onder het elastiek vandaan halen en met het elastiek boven het zand vastknopen. Zo blijft het zand schoon en je huis ook! 
 
Heb je de teil zand klaar. Zorg dan dat er voldoende keukengerei klaarligt voor je kind om aan het werk te gaan. Lepels, schenkkannetjes, zeefjes, een oude koffiemolen, een schuimspaan, een soeplepel, een trechter, een vergiet of met zand gevulde kruidenpotjes. Je kind wordt het meest uitgedaagd als jij alles al mooi hebt klaargezet en uitgestald voordat je kind er iets van ziet. Helemaal klaar? Het spel kan beginnen. 
 
Roeren, scheppen, overgieten, malen, vullen en gladstrijken. Kinderen kunnen volop spelen en experimenteren. In de zandkamer mogen ze het zand laten vallen. Vind je dat in je huis een onprettig idee? Leg dan een matrasovertrek op de vloer en zet in elke hoek een stoelpoot waarlangs het elastiek van de overtrek spant waardoor er laken met opstaande randen ontstaat. Spreek met je kind af dat alleen daar met het zand kan worden gespeeld. Na afloop kun je de vier punten bij elkaar pakken en de matrashoes uitschudden. 
 
Spelen met zand geeft rust en ruimte, er komt plek voor fantasie en creativiteit. Je zal verbazen over het ‘harde werken’, de toewijding en het doorzettingsvermogen van de kinderen. Neem zelf ook even rust, leg je verantwoordelijkheden en telefoon even aan de kant en geniet van het spel van je kind.