De magie van spelen met zand...even zanden

In het midden van de sfeervolle Zandkamer staat een grote zinken teil met zand. Daaromheen staan manden, bakjes en kommen die ook met zand gevuld zijn. Het is bijzonder kinderen hiermee te zien experimenteren. Ze verdelen het over houten eierdopjes, ze gieten het over van een theepotje in een vaasje, malen het door een koffiemolen en ze laten het door hun vingers glijden. 
 
Moeders en vaders zien de magische werking van het zand; hun kind dat nooit alleen speelt, wil na anderhalf uur eigenlijk nog niet stoppen met spelen; de zoon die vaak door de kamer stuitert, laat nu rustig het zand van zijn ene in zijn andere hand vallen. En de dochter die altijd aan een been van haar mamma hangt, heeft zich losgeweekt en is volledig geconcentreerd een kannetje aan het leeggieten in een beker. 
 
Spelen met zand; sensopathisch en open spel. Het gaat om zintuigelijke beleving, het spel is vaak rustgevend en terwijl de kinderen bezig zijn, kunnen zij gebeurtenissen en emoties verwerken. Daarbij wordt geoefend met de motoriek; pakken, draaien, overgieten en opvangen. Het zand voelt prettig, het is speciaal zacht fijn wit zand. Zo zacht dat het met overgieten bijna vloeibaar lijkt. 
Als bij het overgieten wordt gemorst, geeft dat niets. Open spel, dus zonder direct duidelijk doel is heerlijk. Als er geen doel is, kan het niet mislukken. Als er niets mislukt, is er geen frustratie. Er is rust. 
 
Creatief bezig zijn zonder instructies, zonder tijdsdruk en zonder hulp. Deze open manier van spelen waarbij de uitkomst een verrassing is, prikkelt de fantasie. Het nodigt de creativiteit uit, waardoor ook de cognitieve vaardigheden op speelse wijze ontwikkelen.
 
Spelen met zand; ik noem het ‘zanden’. Even landen en tot rust komen als een pauze in alle hectiek. Een poosje rust voor je kind en voor jou als ouder.
 
Lukt het je niet om naar de Zandkamer te komen? Maak dan een Zandplek in je huis en gun jezelf en je kind de rust van dit zandspel. Wil je thuis ook kunnen zanden? Lees hier hoe je dat voor elkaar krijgt (zonder dat je hele huis onder zit).