Troostdoosje

Enkele jaren geleden had ik twee kinderen in mijn praktijk die moeite hadden met het verlies van een dierbare. Ik heb toen bedacht troostdoosjes te maken. Van één van de moeders heb ik gehoord dat het doosje jarenlang naast het bed van haar zoon heeft gestaan.

De inhoud van een troostdoosje: aan de binnenkant van het deksel een fotootje van de persoon die ze missen. (Vanwege de privacy niet te zien op deze foto). Met daarbij een hartje, engeltje of vlindertje. 

Verder zit er in het doosje een boekje met een potloodje om gedachten of herinneringen op te schrijven of te tekenen; een pakje zakdoekjes en een troostknuffeltje. Tot slot een steen om een kind er aan te helpen herinneren dat het zo sterk is als een steen, sterk genoeg om het verdriet te dragen.

Aan het dekseltje zit een sleutelhangertje. Als het kind daar behoefte aan heeft, kan het deze aan zijn tas of fietssleutel hangen, zodat het altijd een stukje 'troost' bij zich draagt.

Als je zelf een troostdoosje gaat maken, kan je er natuurlijk nog meer spulletjes indoen. Schelpjes, een gelukspoppetje of wat lekkers. Natuurlijk kan je een troostdoosje maken voor iedereen die het kan gebruiken, dus ook bij het doodgaan van een huisdier, een echtscheiding of ander verlies.